Χρήστες άνθρωποι ή ρομπότ;

Γνωρίζετε πως οι περισσότεροι επισκέπτες στους δικτυακούς τόπους δεν είναι άνθρωποι αλλά είναι ρομπότ λογισμικού; Aυτή είναι η εκτίμηση εταιρίας που έχει ως αντικείμενο εργασίας της τους διαδυκτιακούς τόπους! Από τα προγράμματα που παρακολουθούν τις ενημερώσεις στον Παγκόσμιο Ιστό, μέχρι τα προγράμματα που υποκλέπτουν δεδομένα, τα bot φαίνεται ότι κυριαρχούν πλέον στον κυβερνοχώρο.

Η έρευνα της Incapsula, μιας εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες νέφους, υπολογίζει ότι τα bot αντιστοιχούν σήμερα στο 61,5% του συνόλου της κίνησης στους δικτυακούς τόπους ποσοστό αυξημένο κατά 21% σε σχέση με το 2012.

Η έρευνα καλύπτει γεωγραφικά όλο τον κόσμο και βασίστηκε στην καταγραφή 1,45 δισεκατομμυρίων επισκέψεων bot σε ιστοσελίδες σε διάστημα τριών μηνών. Τα δεδομένα προήλθαν από 20.000 δικτυακούς τόπους-πελάτες της Incapsula, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά για όλο το Διαδίκτυο.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενδεικτικά για τις τάσεις στο Διαδίκτυο. Αν και πολλά από τα ρομπότ λογισμικού είναι κακόβουλα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από το 2012 ως σήμερα «αποδίδεται στις αυξημένες επισκέψεις ιστοσελίδων από καλά ρομπότ» αναφέρει η εταιρεία.

Αύξηση κατά 8% καταγράφεται ωστόσο στα κακόβουλα ρομπότ που υποδύονται χρήστες ή καλά bot προκειμένου να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα ή να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις.