Τα “ρομποτ” μπαίνουν στην ζωή μας!

Μετά από τέσσερα χρόνια ανάπτυξης, το πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα RoboEarth, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «διαδικτύου» για ρομπότ, δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο ολλανδικό πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν.

Η πρώτη δοκιμή γίνεται σε μια προσομοιωμένη αίθουσα νοσοκομείου, όπου τέσσερα ρομπότ θα εκτελούν από κοινού μια σειρά από ενέργειες για να βοηθήσουν ασθενείς. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί από πέντε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητές της ολλανδικής εταιρείας Philips.

Το RoboEarth, σύμφωνα με το BBC, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα από την οποία τα απανταχού ρομπότ θα επικοινωνούν μεταξύ τους, θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες, ώστε να ανταποκρίνονται με πιο «έξυπνο» τρόπο στο περιβάλλον τους.

Ο απώτερος στόχος είναι τόσο τα ρομπότ, όσο και οι άνθρωποι, να μπορούν μελλοντικά να «ανεβάζουν» πληροφορίες σε βάση δεδομένων, που θα βρίσκεται στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing) και η οποία θα παίζει το ρόλο ενός κοινού εγκεφάλου για έξυπνα μηχανήματα.

Όπως είπε ο επικεφαλής του προγράμματος Ρενέ βαν ντε Μόλενγκραφτ, «το πρόβλημα σήμερα είναι ότι τα ρομπότ συνήθως αναπτύσσονται ειδικά για ένα σκοπό. Όμως οι καθημερινές αλλαγές που συμβαίνουν συνεχώς στο περιβάλλον μας, καθιστούν όλες τις προγραμματισμένες δράσεις τους άχρηστες».

Έτσι, ο στόχος των ερευνητών είναι να υπάρξει ένας κοινός διαδικτυακός «εγκέφαλος» που διαρκώς θα τροφοδοτεί με ανανεωμένες πληροφορίες τα ρομπότ, χωρίς έτσι να χρειάζεται να προγραμματίζονται ξανά από τους ανθρώπους. Αυτό, επίσης, θα «ελαφρύνει» κάποια ρομπότ, τα οποία πλέον – χάρη στο «νέφος»- θα χρειάζονται λιγότερη επεξεργαστική ισχύ ή ενέργεια μπαταρίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ρομπότ θα βρουν το δρόμο τους μέχρι τα σπίτια μας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ήδη, μεταξύ άλλων, είναι διαθέσιμες ρομποτικές σκούπες καθαρισμού, ρομποτικοί καθαριστές παραθύρων και ρομποτικές μηχανές κοπής του γρασιδιού. Παράλληλα, αναπτύσσονται πιο ανθρωπόμορφα ρομπότ ως βοηθοί ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Φυσικά, δεν λείπουν και όσοι προειδοποιούν ότι η ύπαρξη ενός διαδικτύου για ρομπότ ίσως έχει και μια «σκοτεινή» πλευρά, καθώς μπορεί να «βάλει ιδέες» στα ρομπότ να αυτοβελτιωθούν και να αυτονομηθούν από τους ανθρώπους.